Mitos & Meios
Mitos- Vanlig celldelning
Mitos
För att cellens DNA ska kunna kopieras måste först DNA–molekylens båda strängar öppnas upp och successivt skiljas åt så att baserna blottas, precis så som skedde vid translationen.
processen sköts om av enzymer dvs. proteiner som framställts med gener som mall.
Man säger nu att kromosomen består av två kromatider. Själva fördelningen av kromomsomerna och celldelningen sker under mitosen, en process som tar ca en timme att fullborda i en.
Interfas Kromosomerna är löst packade. Det finns 2 centromer utanför cellkärnan. Det bildas proteintrådar.
Profas Kromosomerna packas allt tätare och kan nu observeras i mikroskåp. Centromererna flyttas mot varsin sida av kärnan. Kärnmembranet börjar upplösas och proteintrådarena tränger sig in i kärnan och samverkar med kromosomerna.
Metafas Kärnmembranet är helt upplöst. Centromererna befinner sig på varsin pool. Kromosomerna samlas i kärnans ekvatorialplan. Proteintrådarna har ordnat kromosernas centromerer i linje med varandra, en så kallad metafasplatta. Systerkromatiderna är vända mot var sin cellpol.
Anafas Centromererna på de båda systerkromatiderna lossnar från varandra. Med hjälp av kärnspolen transporteras systerkromatiderna mot varsin cellpol. Varje kromatid är nu en självständig kromosom. Cellpolerna skjuts ifrån varandra.
Telofas Nytt kärnmembran bildas runt dotterkärnorna och kromosomerna blir allt löst packade. Cytoplasman snörs av till två nya celler, som har identisk genuppsättning med varandra och modercellen.
Meios- Reduktionsdelning
Meios 2
Profas 2 Kärnmembranet är upplöst. Proteintrådar från centromererna fäster vid centromerna och kromosomerna förflyttas mot ekvatorialplanet.
Metafas 2 Kromosomerna befinner sig i ekvatorialplanet. En fullständig kärnspole har bildats. Systerkromatidernas centromerer är vända mot var sin cellpol.
Anafas 2 Systerkromatiderna skiljs åt och transporteras av kärnspolen mot varsin pol.
Telofas 2 Nya cellkärnor utvecklas, celldelningen avslutas. Av en diploid modercell bildas det 4 haploida dotterceller.